3-10- ضریب همبستگی: ضریب همبستگی با توجه به نوع نمودار رگرسیون و نوع نمودار پراکنش دارای حالات مختلفی است و همواره بین -1,1 تعریف میشود و هر چه قدر مطلق ضریب همبستگی به عدد 1 نزدیکتر باشد میتوان گفت اختلاف مقادیر پیش بینی شده با مقادیر واقعی کمتر خواهد بود، یعنی معادله رگرسیون از خطای کمتر و اعتبار بیشتری برخوردار است. ضریب همبستگی به صورت زیر محاسبه میشود :
ضریب تشخیص یا تبیین: شاخصی است که نشان دهنده اعتبار معادله رگرسیون است به عبارت دیگر این شاخص درصد تغییرات متغیروابسته را توسط متغیرهای مستقل را نشان میدهد. یعنی مقدار آن، بیانگر درصد انطباق مقادیر پیش بینی شده با مقادیر واقعی خواهد بود. ضریب تشخیص عبارت است
ملاک انتخاب متغیر مستقل مناسب ضریب تشخیص است. چنانچه بخواهیم از بین متغیرهای مستقل مختلف، بهترین آن ها را انتخاب کنیم، ملاک را بر بزرگترین ضریب تشخص خواهیم گذاشت. اگر بهترین متغیر مستقل انتخاب شده از سطح قابل قبول ضریب تشخیص برخوردار نباشد، به معنی آن است که تعمیم روند گذشته و پیش بینی y بر اساس یک متغیر مستقل امکان پذیر نیست. بلکه باید ترکیبی از متغیرهای مستقل (حداقل 2 متغیر) را پیدا نمود تا ضریب تشخیص را به حد قابل قبول رساند. در این حالت از معادله رگرسیون چندگانه استفاده میشود. در مدل رگرسیون چندگانه به جای ضریب همبستگی معمولی از ضریب همبستگی چندگانه استفاده میشود. این ضریب نشان میدهد که شدت رابطه متغیرهای مستقل به طور کلی با متغیر وابسته به چه میزان است اگر ضریب همبستگی چندگانه را به توان 2 برسانیم ضریب تعیین به دست میآید که معرف میزان تغیر پذیری (انحراف) در متغیر وابسته (y) است که به وسیله معادله رگرسیون توضیح داده میشود . سومین مقداری که توسط نرم افزارEVIEWS محاسبه میشود، ضریب تعیین تعدیل شده میباشد که فرمول آن به صورت زیر است:
در واقع این عامل باعث می شود که اریبی که در ضریب تعیین ناشی از حجم نمونه (n) است برطرف شود. تفاوت این ضریب با ضریب تعین در عامل (n-2)/(n-1) میباشد. چنانچه مقدار n بزرگ باشد مقدار (n-1)/(n-2) به یک نزدیک شده و تفاوت و به صفر میرسد. عامل دیگری که به وسیله نرمافزار محاسبه میگردد خطای معیار است که میزان پراکندگی دادهها را حول رگرسیون برآوردی نشان میدهد. در این تحقیق با توجه به نوع دادهها و روشهای تجزیه و تحلیل آماری موجود، از روش دادههای ترکیبی استفاده شده است. زیرا به منظور بررسی تاثیر تدوین واجرای استانداردهای ملی برکیفیت اطلاعات متغیرهای مستقل و وابسته از دو جنبه متفاوت مورد بررسی قرار میگیرند؛ از یک سو، این متغیرها در میان شرکتها مختلف و از سوی دیگر، در دوره زمانی آزمون میشوند.
- آزمون معنيدار بودن متغير مستقل
براي بررسي معنيدار بودن ضرايب متغيرهاي مستقل در هر مدل از آماره t استفاده شده است. براي محاسبه اين آماره از فرمول زير استفاده میشود.
: ضريب تخميني، : انحراف معيار ضريب تخميني،
: مجذور اختلاف بين مشاهدات واقعي و برآوردي، n: مقدار مشاهدات، k: تعداد پارامترها.
آماره t بدست آمده با t جدول كه با درجه آزادي n-K در سطح اطمينان 90%، 95% و 99% محاسبه شده مقايسه میشود، چنانچه قدر مطلق t محاسبه شده از t جدول بزرگ تر باشد، ضريب مورد نظر معنيدار خواهد بود كه دلالت بر وجود ارتباط بين متغير مستقل و وابسته است.
4-1 - مقدمه
تحقیق فرآیندی است پویا که برای حل مسایل و یا دستیابی به راه حل مشکلات انجام میشود. برخی تحقیق را تقابل علم با پدیدههای جهان تعریف کردهاند. بعضی نیز آن را کنش متقابل علم با پدیدههای موجود جهان دانستهاند(عزتی،1376). تحقیق علمی که همان کاربرد روش علمی است، در جستجوی شرایطی است که تحت آن ها، پدیدهی خاصی رخ میدهد و مشخص کردن شزایط دیگری است که تحت آن ها این پدیده رخ نمی دهد. به عبارت دیگر فرضیه اصلی روش علمی آن است که تحت چه شرایط خاصی، پدیده رخ میدهد(بازرگان و دیگران،1384). امروزه پژوهش از ابزارهای مهم تصمیمگیری در موقعیتهای مختلف و به ویژه در علوم رفتاری و نیز سایر علوم اجتماعی به کار میرود. نتایج پژوهشهای مختلف موجب به وجود آمدن دیدی مناسب جهت سرمایه گذاری در حوزههای مختلف اعم از حوزههای اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و… می شود، تا مدیران و تصمیمگیران بتوانند تصمیمات مناسبی را بگیرند.
در فصل قبل روش تحقیق ،نحوه گردآوری داده ها، متغیرهای تحقیق، مدل های مورد استفاده در تحقیق و آزمون های مورد استفاده بیان گردید . پس از آنکه داده ها گردآوری ، استخراج و طبقه بندی گردید مرحله جدیدی از فرایند تحقیق که مرحله تجزیه و تحلیل داده ها نامیده می شود آغاز می گردد. این مرحله از تحقیق، از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا نشان دهنده تلاش ها و زحمات گذشته است در این مرحله با بهره گرفتن از روش های مختلف و با تکیه بر معیار عقل سعی می شود اطلاعات و داده ها در جهت آزمون فرضیه و ارزیابی آن مورد استفاده قرار گیرد. در این مرحله آنچه مهم است این است که باید اطلاعات و داده ها را در مسیر هدف تحقیق ، پاسخگویی به سوالات تحقیق و نیز ارزیابی فرضیه ها، مورد تجزیه و تحلیل قرار داد.