مدل مورد استفاده در این پژوهش، مدل رگرسیون خطی چندگانه به شرح زیر است:
ETRi,t = α0 + β1SIZEi,t + β2LEVERAGEi,t + β3 TOBIN’S Qi.t + β4 INVINTi,t + β5 CINTi,t + β6 LIFEi,t + β7 INDUSTRYi,t + β8 INSTOWNERi,t + β9 ROAi,t + β10 OLi,t + ε
که در این مدل:
ETRi,t: نرخ موثر مالیاتی شرکت i در سال t و متغیر وابسته تحقیق می باشد.
SIZEi,t : بیانگر اندازه شرکتi در سال t می باشد.
LEVERAGEi,t : اهرم مالی شرکت i در سال t می باشد.
TOBIN’S Q i.t : نشانگر فرصت رشد شرکت i در سال t می باشد.
INVINTi,t : شدت سرمایه گذاری در موجودی کالا برای شرکت i در سال t می باشد. CINTi,t : بیانگر شدت سرمایه گذاری در دارایی های ثابت برای شرکت i در سال t می باشد.
LIFEi,t : سابقه شرکت i در سال t را نشان می دهد.
INDUSTRYi,t : بیانگر نوع صنعت شرکت i در سال t می باشد.
INSTOWNERi,t : درصد سهام شرکت i در سال t را نشان می دهد که در تملک سهامداران نهادی می باشد.
ROAi,t : بیانگر بازده دارایی های شرکت i در سال t و متغیر کنترلی اول می باشد.
OLi,t : یک متغیر مجازی و متغیر کنترلی دوم می باشد و چنانچه شرکت i در سال t زیان عملیاتی داشته باشد عدد 1 و در غیر این صورت عدد صفر می گیرد.
. روش تجزيه و تحليل داده ها
در تجزيه و تحليل داده ها دو بعد قابل تصور است، بعد کمي و بعد کيفي. بعد کمي محاسبات آماري خاص است و بعد کيفي، تجزيه و تحليل و استنتاج بر روي محاسبات آماري و تعميم نتايج نمونه به جامعه آماري است. در اين پژوهش از روشهاي آمار توصيفي و استنباطي استفاده شده است. همچنين در اين تحقيق از روش همبستگي رگرسيوني براي آزمون فرضيهها استفاده شده است و به دليل اينکه متغيرهاي مستقل در مدل بيشتر از يک متغير مستقل است، بنابراين از رگرسيون خطي چندمتغيره استفاده شده است.
. روش گردآوري داده ها
اطلاعات و دادههاي مورد نياز براي انجام اين تحقيق بر حسب نوع آنها از منابع مختلفي گردآوري شده است. اطلاعات مربوط به ادبيات تحقيق و مباحث نظري از منابع کتابخانهاي و پايگاههاي علمي و مقالات خارجي و داخلي جمعآوري شد. داده هاي آماری مورد نياز براي انجام اين تحقيق عموماً با بهره گرفتن از نرم افزارهای رهآورد نوین و تدبیر و صورتهاي مالي شرکتها بدست آمد.
. روشهاي آماري مورد استفاده
در اين تحقيق، ابتدا نمونه آماري از بين جامعه آماري شركتهاي پذيرفته شده در بازار بورس اوراق بهادار تهران، بر اساس شرايط و ويژگيهايي كه در بخش جامعه و نمونه آماري ذكر شد، انتخاب گرديده و سپس به منظور محاسبات مربوط به فرضيات و آزمون آن ها از نرم افزارهاي Excel، SPSS18 و EVIEWS6 استفاده شد. در اين پژوهش روشهاي آماري شامل آمار توصيفي، رگرسيون، همبستگي، آزمون اف (F.test) برای معنادار بودن یا نبودن رگرسیون، آزمون تي (T.test) برای معنادار بودن یا نبودن ضرایب متغیرها، آزمون چاو جهت تعیین نوع داده ها از لحاظ ترکیبی و پانل بودن، آزمون هاسمن به منظور انتخاب بین دو روش اثرات تصادفی و اثرات ثابت، آزمون تورم واریانس جهت بررسی میزان هم خطی بین متغیرهای مستقل، آزمون هادری در راستای بررسی مانایی متغیرهای تحقیق و از آزمون دوربين- واتسون که نشاندهندهی وجود یا عدم وجود مشکل خودهمبستگی بین متغیرهای اصلی و جزء اخلال می باشد، استفاده می شود.