هدف تحقیق سجادي و همکاران(1390) بررسی رابطه بین سرمایه گذاران نهادی و کیفیت سود بر اساس ویژگیهای کیفی چارچوب مفهومی هیات تدوین استانداردهای حسابداری شامل، داشتن ارزش پیشبینی، ارزش بازخورد، بیطرفی، بموقع بودن و بیان صادقانه است. در این تحقیق دادهها به صورت سالانه با بهره گرفتن از آزمون دادههای ترکیبی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان داد که وجود سرمایهگذاران نهادی موجب بهبود ارزش پیشبینی، ارزش بازخورد و صادقانه بودن گزارشگری صورتهای مالی میشود. همچنین، وجود این سرمایهگذاران در ساختار مالکیت شرکتها موجب خواهد شد تا صورتهای مالی بهموقع و زودتر گزارش شوند. در نهایت، بین سرمایه گذاران نهادی و قدر مطلق اقلام تعهدی اختیاری رابطه معنیدار وجود نداشته است.
تحقیق خالقی مقدم ( 1391 )
خالقی مقدم ( 1391 ) دقت پیش بینی سود شرکت هاي جدیدالورود به بورس اوراق بهادار تهران و عوامل مؤثر بر آن را مورد بررسی قرار داد. وي متغیرهایی همچون اندازه شرکت، عمر شرکت، قیمت سهام و درجه اهرم مالی را مورد مطالعه قرار داد و دریافت که بین تغییرات قیمت سهام و دقت پیش بینی سود رابطه معکوس و بین دقت پیش بینی سود و اندازه شرکت هاي جدیدالورود به بورس اوراق بهادار تهران رابطه مستقیم وجود دارد.
تحقیق ملکیان و همکاران ( 1389 )
ملکیان و همکاران ( 1389 ) عوامل مؤثر بر دقت سود پیش بینی شده به وسیله شرکت ها را با انتخاب نمونه اي متشکل از 58 شرکت طی سال هاي 1382 تا 1385 بررسی کردند. نتایج پژوهش آنان بیانگر رابطه منفی بین دوره پیش بینی، اهرم مالی و عمر شرکت با دقت سود پیش بینی شده، است. همچنین، نتایج این پژوهش وجود رابطه بین گزارش حسابرس و دقت سود پیش بینی شده را تأیید می کند. در سایر موارد رابطه معناداري بین متغیرهاي بررسی شده با دقت سود پیش بینی شده به وسیله مدیریت، یافت نشد. هرامیان(1392 ) دقت پیش بینی سود هر سهم شرکت هایی را بررسی کرد که سهامشان براي اولین بار در بورس عرضه می شود. نتایج پژوهش وي نشان داد که خطاي پیش بینی سود با دوره پیش بینی و نوسان هاي شاخص کل بورس رابطه مستقیم دارد و در مورد ارتباط با اندازه شرکت، عمر شرکت، درجه اهرم مالی، اظهار نظر حسابرسی و طبقه صنعت رابطه معناداري دیده نشد.
2-6-2 تحقیقات خارجی
تحقیق پاتل(1976)
نتایج به دست آمده از تحقیق پاتل(1976)، بیان کننده این واقعیت است که افشای پیش بینی ها، تعدیل قیمت سهام را به همراه دارد. لذا داده های پیش بینی شده دارای بار اطلاعاتی، است پنمن(1980) نشان داد که پیش بینی های سود از سوی مدیریت، معتبر است. این مطالعات معنیدار بودن واکنش قیمت سهام نسبت به پیش بینی های سود را، گواهی می دهد و نشان از ارتباط مثبت بین بازده های غیر عادی سهام و اطلاعات سود غیر منتظره دارد که از طریق پیش بینی ها منتقل می شود (پنمن، 1980)
تحقیق سينگ و ديويدسون( 2013 )
سينگ و ديويدسون( 2013 )، با بهره گرفتن از نمونه اي شامل 1528 شركت سهامي پذيرفته شده در بورس هاي آمريكايي طي سال هاي 2006 الي 2012 ، به بررسي ارتباط بين ساختار مالكيت و هزينه هاي نمايندگي پرداختند. آن ها نسبت گردش دارايي ها و نسبت هزينه هاي عملياتي به فروش را به عنوان معيارهايي از هزينه هاي نمايندگي در نظر گرفتند. نتايج پژوهش آن ها نشان داد كه در صورت استفاده از نسبت گردش دارايي ها به عنوان معياري از هزينه هاي نمايندگي، افزايش مالكيت مديران باعث افزايش همسويي بين منافع مديران و مالكان، و درنتيجه باعث كاهش هزينه هاي نمايندگي مي شود. بين نسبت مالكيت سهامداران عمده بيروني و هزينه هاي نمايندگي نيز ارتباط معناداري يافت نشد.
تحقیق تروانگ( 2012 )
تروانگ( 2012 )، به بررسي ارتباط بين تركيب هيات مديره و ساختار مالكيت با هزينه هاي نمايندگي شركت هاي استراليايي پرداخت. در تحقيق وي، هزينه هاي نمايندگي با بهره گرفتن از دو معيار، نسبت گردش داراييها و نسبت هزينه هاي عملياتي به فروش، اندازه گيري شد. نتايج حاصل از بررسي نمونه اي شامل 500 شركت طي سال 2012 بيانگر اين بود كه بين مالكيت مديريتي و نسبت گردش دارايي ها ارتباط معنادار و مثبت وجود دارد. ليكن بين تعداد سهامداران عمده (تمركز مالكيت)، درصد سهام نگهداري شده به وسيله سهامداران عمده و تركيب هيات مديره با معيارهاي هزينه هاي نمايندگي ارتباط معناداري يافت نشد.
تحقیق بیور و همکاران (1987)
بیور و همکاران (1987)، بر اساس اطلاعات سال های 1958 تا 1976 ، یک حساسیت (یعنی شیب رگرسیون درصد تغییرات در قیمت نسبت به درصد تغییرات را بررسی کردند به عبارت دیگر، معمولاً قیمت ها و سودها در یک جهت تغییر می کنند ولی نه به یک نسبت. البته قیمت ها ممکن است به علت عوامل نا مربوط و غیر وابسته، تغییر کنند که بر همبستگی تأثیر می گذارد. این عدم همبستگی کامل، مطابق این نظر است که اگر سودها دارای یک قسمت غیر دائمی باشند، واکنش قیمت ها نسبت به آن ها اساسی نیست (بیور، لامبرت و ریان ، 1987)
تحقیق کیم و ور کچیا (1991)
تحقیقات کیم و ور کچیا (1991) که با فرض وجود تقارن اطلاعاتی میان سرمایه گذاران انجام گرفته بود، نشان داد که در محدوده زمانی نزدیک به اعلام درآمد هر سهم، قابلیت پیش بینی سود به صورت معنادار تغییر می کند و بر اثر افزایش واریانس تغییرات قیمت، حجم معاملات به گونهای مشابه تحت تأثیر قرار می گیرد. بدین ترتیب به علت وجود تقارن اطلاعاتی در بازار، اعلام درآمد هر سهم با تأثیر محسوس در تغییرات قیمت به تغییرات قابل توجه در حجم معاملات منجر میشود(کیم و ورکچیا ، 1991).
تحقیق پنمن (2012)
پنمن (2012) در تحقیق خود نشان داد که پیش بینی های سود معتبر است . این مطالعات معنیدار بودن واکنش قیمت سهام را نسبت به پیش بینی های سود، گواهی می دهد و نشان از ارتباط مثبت بین بازده های غیر عادی سهام و اطلاعات سود غیر منتظره دارد، که از طریق پیش بینی ها منتقل می شود.
تحقیق اسکینر (1994)
اسکینر (1994) مطالعاتی بر روی افشای داوطلبانه اطلاعات انجام داد و به این نتیجه رسید که شرکتها بیشتر تمایل دارند که اخبار بد خود را به صورت کیفی و اخبار خوب خود را به صورت کمی منتشر کنند. یکی از دلایلی که شرکتها تمایل دارند اطلاعات بد خود را به صورت کیفی منتشر کنند، میتواند این باشد که از رفتار منفی بیش از حد سهامداران در رابطه با خبر منفی جلوگیری کنند. تحقیقات بسیاری که شامل تحقیقات بال و برون (1986) ، ایستون و زمیجوسکی (1989)، گنوتی و ترومن )1996) و کراس و شرویدر )1984( نشان دادند که قیمتهای سهام نسبت به تغییرات مثبت سود هر سهم و افزایش سود واکنش مثبت و نسبت به تغییرات منفی و کاهش سود هر سهم، واکنش منفی نشان میدهند.
تحقيق جیمز جیامبالو و همکارانش[1] (2002)
جیمز جیامبالو و همکارانش[2] (2002) به بررسی رابطه سرمایه گذاران نهادی و قیمت سهام که منعکس کننده قابلیت پیش بینی سود است پرداختند . در این پژوهش نتیجه گرفتند که وقتی درصد مالکیت سرمایه گذاران نهادی افزایش می یابد، چون این سرمایه گذاران عمدتاً خوش بین درنظر گرفته می شوند، قادر به استفاده بهتر از اطلاعات مربوط به سود قابل پیش بینی هستند و در نتیجه هرچه درصد مالکیت سهام افزایش پیدا می کند، قیمت های سهام به میزان بیشتری منعکس کننده سودهای آتی است و در نهایت رابطه ی قیمت و سود سهام با درنظر گرفتن فاکتورهای متعدد دیگر ثابت شد (جیمز جیامبالو و همکارانش، 2002).
تحقیق پاتل(1976)
نتایج به دست آمده از تحقیق پاتل(1976)، بیان کننده این واقعیت است که افشای پیش بینی ها، تعدیل قیمت سهام را به همراه دارد . لذا داده های پیش بینی شده دارای بار اطلاعاتی، است.
تحقيق پنمن، 1980
پنمن(1980) نشان داد که پیش بینی های سود از سوی مدیریت، معتبر است. این مطالعات معنیدار بودن واکنش قیمت سهام نسبت به پیش بینی های سود را، گواهی می دهد و نشان از ارتباط مثبت بین بازده های غیر عادی سهام و اطلاعات سود غیر منتظره دارد که از طریق پیشبینی ها منتقل می شود
مطالعات انجام گرفته توسط کازنیک و لو (1995) نشان داد که سرمایهگذاران نسبت به پیش بینی سود هر سهم واکنش بیش از اندازه نشان میدهند. آنها نشان دادند که وقتی شرکت تعدیلات شدید منفی را به سرمایهگذاران خبر داده است، شرکتها واکنش منفی بسیار قوی را تجربه کردند و بازار برای مدت کوتاهی قبل و بعد از انتشار رسمی خبر، نسبت به قیمت سهام شرکت منتشرکننده خبر واکنش نشان میدهد.
[1] . Jiambalvo etal
[2] . Jiambalvo etal